Pages

Sunday, May 8, 2011

KRABI PRAWN SALAD - KERABU UDANG KRABI

KRABI PRAWN SALAD
Kerabu Udang Krabi is basically a Thai seafood salad, a mix of raw and blanching way of making this juicy salad. Good as an entree to main dish and also as an appetizer. Another example of a good and healthy metabolic cooking. However, traditionally taken with hot steamy rice or with glutinous rice. Normally,  desiccated coconut  paste is used in the mix, however I am using a breadcrumbs as a substitute for texture and aroma.

KERABU UDANG KRABI
Kerabu  Udang Krabi  adalah resipi salad yang asalnya dari Thailand, dimana bahan2 dalah adunan yang dimasak secara celur dengan air panas dan dengan bahan2 mentah. Baik untuk dimakan sebagai pilihan pembuka selera dan juga selalunya secara tradisi dimakan dengan nasi panas atau dengan pulut. Selalunya kerisek digunakan sebagai bahan untuk tekstur dan aroma,tetapi disini saya mengunakan serbuk roti sebagai ganti.



INGREDIENTS
BAHAN-BAHAN
300gm of Fresh prawn medium size
300gm Udang Segar Laut (saiz sederhana)
100gm Long Bean
100gm Kacang Panjang
1 Carrot
1 biji Lobak Merah
100gm Fresh Bean Sprout
100gm Taugeh Kasar Segar
3 pieces of Red Chili
3 Lada Merah Segar
1 Cucumber
1 Biji Timun
4 Cloves Garlic
4 Labu Bawang Putih
4 Shallots (Small Red Onion)
4 Biji Bawang Merah Kecil
1” Ginger
1” Halia
2 Tbsp. of Breadcrumbs
2 Sudu Besar Serbuk Roti
1 Tsp. Ground Pepper
1 Sudu Kecil Lada Hitam
1” Prawn Paste
1” Belacan
Salt & Sugar to taste.
Garam dan Gula secukup rasa
Preparation of Ingredients Time: 20 minutes

Penyedian Bahan-Bahan : Masa 20 init
Clean the prawn, remove the shell.
Bersihkan Udang,
Long bean, red chilies to slice thinly
Kacang panjang, Chili merah dihiris nipis.
Carrot and Cucumber grated to medium size about 1” – 1.5” in length.
Lobak merah dan mentimun diparut pada kadar saiz mancis api 1”-1.5” .
Garlic, Shallots, Ginger, Ground Pepper, Prawn paste, sugar and salt, to grind in the blender until semi fine in texture. No water should be added.
Bawang Putih, Halia, Lada hitam, belacan gula dan garam dikisar halus. Jangan tambah air.
How To Cook?  Time: 10 minutes

Bagaimana memasaknya: Masa 10 minit
In hot boiling water blanch prawn, long bean, red chili, grated carrot and bean sprout. Just for about 2-3 minutes and don’t overcook.
Celur Udang, kacang panjang, cili merah,lobak merah dan taugeh  selama 2-3 minit sahaja.  Semua bahan yang dikisar dimasukan kedalam kuali sederhana panas , masukan serbuk roti
All the grind ingredients put in a medium heat pan and add in the breadcrumbs. Slowly mixed thoroughly the ingredients until a dry paste formed.
Dan gaul sehingga menjadi pes.
In a mixing bowl put in all the above ingredients slowly mixed and toss it. That’s it. This Kerabu will taste better if you keep it in the fridge for about 2-3 hours, more crunchy and crispy.
This is a cold dish
Didalam bekas adunan masukan semua bahan2 diatas dan gaul rata sebaik  mungkin. Kerabu lebih enak dimakan jika disimpan didalam peti sejuk selama 2-3 jam sebelum dimakan.

No comments:

Post a Comment